מהו דיור מוגןדיור מוגן הנו מסגרת מגורים מיוחדת לבני הגיל השלישי ומותאמת לצורכיהם. בדיור המוגן קיימות דירות מאובזרות לפי צורכי הדיירים. בין היתר דיור מוגן כולל: דירות במגוון גדלים, שטיחים וריהוט מודרני, לובי, אודיטוריום, חדר כושר מועדון בריאות, קפטריה וחדר אוכל, שירות כביסה, מרפאה, חדרי חוגים ותכניות תרבות ובידור כמו כן, ישנה מערכת תקשורת פנימית ומכשירי מצוקה. בנוסף, קיימים גם שירותים בסיסים כגון: שירותי אם בית, עובד סוציאלי, רכז חברתי ואיש תחזוקה.

בשונה מבית אבות, דיור מוגן הוא מסגרת פתוחה שבה אנשים מנהלים אורח חיים עצמאי, ובמקביל לכך הם נהנים ממערכת של שירותים, מתקנים, חיי חברה ותרבות עשירים ומגוונים. כאמור, מתגוררים בני הגיל השלישי ביחידה עצמאית בתוך מתחמים הכוללים עשרות ואף מאות יחידות דיור שונות. חלק מבתי הדיור המוגן מאפשרים קבלת טיפול והשגחה מוגברים במסגרת דיור תומך. כמו כן, כחלק מחוק הדיור המוגן, דייר הזכאי לגמלת סיעוד של הביטוח הלאומי יוכל לנצל את השעות המגיעות לו. מטפל מטעם חברת סיעוד יגיע אליו לדירתו ויעניק לו את העזרה הדרושה.

שלושה מגזרים בהם פועל הדיור המוגן:

1. המגזר הפרטי  – מפעיל כ 35% מכלל יחידות הדיור. במגזר זה קיימים הסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות השירות, ועל כן, אמצעי המימון יקרים. ברוב המקרים יש צורך בתשלום דמי פיקדון או דמי כניסה גבוהים בנוסף לדמי אחזקה חודשיים.

2. המגזר הציבורי – חברות הדיור הציבורי מסבות עשרות בניינים ברחבי המדינה למבני דיור מוגן לקשישים.

3. המגזר ההתנדבותי – ארגונים ועמותות – מפעיל כ 35% מכלל יחידות הדיור בארץ. גם כאן קיים הצורך בתשלום דמי כניסה. הארגונים הפועלים בתחום כוללים אגודות ציבוריות, מלכ"רים ואגודות ציבוריות השייכות להתאחדויות עולים.        

צורות התשלום המקובלות בדיור מוגן:

שיטת התשלום משתנה מחברה לחברה: תשלום על בסיס חודשי+תוספת תשלום בעבור שירותים נוספים. בנוסף לתשלום החודשי הקבוע מתווסף בדרך כלל פיקדון בסכום קבוע אותו מפקיד הדייר עם כניסתו לדירה. כאמור, תנאי החזרת הפיקדון משתנים מדיור מוגן אחד למשנהו. יש לשים לב לשיטת העידכון של דמי האחזקה בדיור מוגן. כעקרון, דמי הפיקדון מופקדים עם כניסת הדייר, מדובר בתשלום חד פעמי נכבד. החסרון בשיטה זו הוא כי הפיקדון נשחק בשיעור משתנה של בין 3% – 5% לשנה+מע"מ וכאשר הדייר נפטר ו/או הופך סיעודי הוא או יורשיו זכאים להחזיר את הדירה ליזמים ולקבל את כספם חזרה בניכוי דמי השחיקה. לעניין דמי השחיקה, אלו משתנים ממוסד למוסד, ישנן ורסיות שונות. לדוגמא: קשיש המעוניין להשאיר סכום כסף ליורשיו, ייבחר במסלול של שחיקה מוגבלת של 2.5%  +מע"מ. לתקופה של 10 שנים בלבד. ישנם דמי פיקדון שאינם נשחקים, זה מתאפשר כאשר מופקד הפיקדון בתוספת 30%. ישנם מקומות המאפשרים להעלות את דמי השכירות החודשיים על חשבון שחיקת הפיקדון. קיימת אופציה נוספת "פיקדון מופחת" בשיעור של 60% מהפיקדון המקורי. זה סכום שהוא בשחיקה מהירה של 2% לחודש + מע"מ. כאמור לפי האופציה הזו, לאחר 50 חודשים נשחק מלוא הסכום והדייר ממשיך להתגורר בדיור המוגן.